Extrasul de carte funciară online

Extrasul de carte funciară online

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I.) a intrat în rândul instituțiilor europene în anul 2017 cu o aplicație electronică prin care se poate obține și online extrasul de carte funciară pentru informare.

Extrasul de carte funciară pentru informare reprezintă situaţia cadastral-juridică a imobilelor, la momentul întocmirii acestuia. Situaţia conţine informaţii cu privire la suprafaţa imobilului şi descrierea acestuia, la dreptul de proprietate şi eventualele sarcini existente asupra imobilului. Pentru extrasul de carte funciară de informare, solicitantul trebuie să plătească 20 de lei, iar plata se poate face cu ajutorul cardului.

De ce aveți nevoie?

O conexiune la internet, un card valabil, o adresă de email și un pic de răbdare cu satisfacția că nu veți mai sta la coada de la ghișeu.

Pașii de urmat:

1. În primul rând, e necesar să aveți o adresă de email cu care să vă înregistrați pe site-ul www.ancpi.ro . Accesați linkul acesta și, pe prima pagină, sub meniu, dați click pe e-payment sau derulați în jos până la ”NOU. Achiziționați online extras de carte funciară pentru informare AICI**”.

Se va deschide o fereastră nouă de unde putem da click pe butonul ”Adaugă în coș” pentru a adăuga un extras de carte funciară online, apoi cu mouse-ul selectăm iconița de sus pentru coș, din dreapta meniului de sus. Click pe butonul ”Cumpără”, apoi ”Utilizator nou”.

2. Acum vom face un cont în această aplicaţie. La crearea acestui cont este nevoie de introducerea datelor personale ale solicitantului: adresa, numărul de telefon şi codul numeric personal şi, eventual, seria şi numărului cărţii de identitate, însă acestea nu sunt obligatorii pentru autentificare. Solicitantul va trece numele de utilizator (ex: adresa de email) şi îşi va crea o parolă, cu ajutorul cărora se va autentifica ulterior.

3. După înregistrare, aplicaţia va trimite un e-mail pentru confirmarea înregistrării. Urmează configurarea extrasul respectiv, prin introducerea unor date de identificare (localizarea imobilului – respectiv judeţul şi unitatea administrativ teritorială, precum şi numărul de carte funciară, numărul cadastrului şi numărul topografic), accesând câmpul „Configurează„. Configurarea este completă în momentul în care butonul „Configurează” este de culoare verde. La final, trebuie să efectuăm plata efectivă (cei 20 de lei, același preț achitat și în cazul în care ne deplasăm la ghișeu), cu ajutorul cardului.

Nu uitați să fiți logați în contul nou creat pentru orice comandă pe care doriți să o faceți pe aplicația ePayment ANCPI.

Atenție! Extrasele de carte funciară eliberate online nu sunt semnate olograf. Au doar o semnătură electronică, dar ele sunt valabile la mai multe bănci care și-au dat deja acceptul pentru folosirea acestor extrase de carte funciară pentru informare online (lista băncilor o găsiți pe site-ul ANCPI).

Emiterea acestui extras de carte funciară pentru informare online se face în două zile, potrivit Ordinului Ministrului Afacerilor Interne nr. 39/2009, dar eu l-am obținut și în aceeași zi (lucrarea nu necesita un grad de dificultate prea mare).

O zi cât mai frumoasă!

Mihai Florian Dumitrescu

1 martie 2018

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *